Egyesületünk története

A Vívó Klub története:

Az egyetemi vivószakosztály SZEAC néven dr. Pálffy Gyula szakosztályvezető és Kökéndy Károly edző irányítása mellett az ötvenes évek óta müködött. 1960 és l977 között volt igen eredményes. A vidéki egyetemeket magába foglaló, négy fegyvernemre (női tőr, férfi tőr, párbajtőr, kard) kiterjedő Steinmetz kupát háromszor nyerte el a csapat, majd a kupa utódját az Universitas kupában is győzedelmeskedett. Legnagyobb sikere a vidék valamennyi szakosztályát sorompóba állító Bánfay Benő (szintén négy fegyvernemes kupa megnyerése volt. Emellett a Csongrád megye és a Délmagyarország egyéni és csapatbajnokságokon számos sikert aratott. Nevét 1964-ben SZEOL-ra változtatta.
A SzEOL 1965 évi Universiade kupa győztes csapata A SzEOL 1965 évi Universiade kupa győztes csapata. (Felső sor: Sándor Tamás, Benedek György, Kökéndy Károly (edző), Pálffy Gyula (szakosztályvezető), László Ferenc, Kapitány István, Alsó sor;: Forgách Margit, Balázs István, Janáky Márta)

A Szegedi Vívó Egyesület 2004 nyarán megalakult non-profit szervezet. A Szegedi Vívó Egyesület a több mint ötven éves sportmúlttal rendelkezo Szegedi Postás Sportkör Vívószakosztályának sportszakmai hagyományainak megőrzésével és továbbvitelével kívánja megalapozni a szegedi vívóélet újbóli fellendülését.
A Szegedi Vívó Egyesület rövid távú célja az utánpótlás bázis megtartása és fejlesztése. Hosszú távú célunk létrehozni és fenntartani egy olyan utánpótlásbázist, amely később, egy országos szintű klub alapját teremti meg. Az Egyesület távolabbi céljaként szerepel a szegedi rekreációs és szabadidős vívás kialakítása.
Az egyesületnek ekkor 50 fős tagsága van, amelyből 40 fő utánpótláskorú sportoló. Az utánpótláskorú versenyzők közül két sportoló rendelkezik válogatott kerettagsággal. A klubban jelenleg 3 edző segíti a munkát.
2007 májusában egyesületünk együttmuködési szerződést írt alá a Szegedi Tudományegyetem rektorával, Prof. Dr. Szabó Gáborral. A megállapodástól a vívás, mint egyetemi sport megerősödését, egyesületünk társadalmi elismertségének gyarapodását, anyagi lehetőségeink bővülését várjuk. A klub a Szegedi Tudományegyetem Vívó Klub nevet vette fel.
2012 szeptemberétől a klub új helyen folytatja a munkát, a szegedi Squash Klub által biztosított teremben 12 beépített pást várja a jelenleg kb. 70 tagot, ahol immár még minőségibb munkát tud végezni a 3 edző.
2015 szeptemberében újabb költözésen megy át az egyesület, új helyen, a Szent Imre Szakkollégium tornatermében folytatja a klub az edzésmunkát (6724 Szeged Londoni krt. 13.), ahol 8 beépített pásttal, és nagyságrendekkel több teremidővel gazdálkodhatunk.

Szegeder.hu 2022-es újságcikke

Egyik egyetemista tagunk, Bába Csanád írása foglalja össze, a gyökerekig visszamenőleg a szegedi vívás történetét az alábbi cikkben:
A szegedi vívás története kezdetektől napjainkig

Elnöki köszöntő:

A Szegedi Tudományegyetem Vívó Klubja életének első évében folytatódtak az utóbbi évek szegedi vívó sikerei. Számos hazai siker mellett egyre több nemzetközi sikert érnek el versenyzőink. A szezonkezdetkor lebonyolított klub integrációnak köszönhetően a Szegedi Tudományegyetem egy újabb sikersportággal bővítette palettáját. Ezzel is elősegítve a városi és az egyetemi polgárok minőségi sportolási lehetőségeinek bővítését.
Az integrációt követően elindítottuk a klub fejlesztési programját, melynek keretében a jelentős hangsúlyt kapó utánpótlás-fejlesztés mellé fokozatosan bekapcsolódik az egyetemi és amatőr vívás bővítése. Az elsődleges cél az, hogy a jelenlegi III. kategóriás utánpótlás klub státuszt kiemelt vidéki bázisra emeljük. Valamint az, hogy minél több egyetemi polgár számára biztosítsunk lehetőséget a vívás gyakorlására, elsajátítására.
Biztos vagyok benne, hogy a Szegedi Tudományegyetem Vívó Klubjának folyamatos fejlesztése előmozdítja a szorosabb együttműködést a partnerekkel és a többi hazai klubbal. A hosszú távú stabilitását és sikeres működését pedig az elkötelezett és kvalifikált oktatók, segítők és partnereink garantálják.

Prof. Dr. Benedek György
Elnök